Dragi cititori,
revenim cu mai multe detalii despre asamblarea a 2 (doua) KIT-uri de electronica pentru adolescenti, produse si comercializate de I.P.R.S Baneasa, acum 30-40 de ani.
Acestea au fost pastrate in bune conditii in pungi impreuna cu ambalajul original ( fludor, piese, placa de circuit imprimat, instructiunile originale precum si toate accesoriile erau inca inauntru). Singura piesa care a fost inlocuita cu o componenta moderna a fost un trimmer (rezistor semireglabil) de mici dimensiuni, care pur si simplu nu incapea in gaurile de pe placa originala, astfel acesta fiind inlocuit cu un trimmer cu dimensiuni comparabil mai mici.
Am inceput cu curatarea picioruselor pieselor de oxizi si mizerie (odata cu trecerea timpului aceste terminale s-au oxidat si practic fludorul nu mai reusea sa adere/sa se lipeasca) precum si spalarea placii cu alcool izopropilic (substanta tehnica de curatare si degresare - indepartare a urmelor de mizerie si/sau grasimi de pe maini). Apoi a urmat depunerea unui strat subtire de flux (substanta moderna de mentinerea curata a contactelor si suprafetelor de lipire, precum si facilitatoare de lipire, prevenind oxidarea excesiva in timpul cositoririi). Aceasta substanta este inlocuitoare moderna a sacazului clasic, continanda totodata si alcool si diversi solventi.
Dupa curatarea placii si a tuturor picioruselor pieselor a urmat apoi lipirea efectiva a acestora utilizand manualul de instructiuni care se gasea in aceeasi ambalaj cu tot KIT-ul.
Dupa verificarea atenta a lipiturilor a urmat asamblarea KIT-urilor in cutia amplificatorului. Aceasta cutie a necesitat cateva operatiuni de reconditionare succesive :
1. dezasamblarea montajului vechi si indepartarea materialelor ramase care nu mai erau necesare
2. spalarea cutiei pe toate suprafetele
3. finisarea cu smirghel de duritate mare a suprafetelor mai putin fine si care erau inca destul de neslefuite
4. spalarea din nou a tuturor suprafetelor
5. finisarea cu un smirghel de duritate mai mica a tuturor suprafetelor
6. re-spalarea cu sapun lichid a intregii cutii
7. degresarea si curatarea cu alcool izopropilic a tuturor suprafetelor
8. vopsirea cu spray/vospea auto negru mat a tuturor suprafetelor in 2 straturi consecutive (cu timp de uscare intre cele 2 operatiuni).
Dupa uscarea propriu zisa a cutiei au fost executate lipiturile electronice intre tranzistoarele de putere ( din etajele finale de amplificare - cele 4 din poza nr.3, amplasate pe radiatorul mare). Apoi transformatorul de retea cu doua infasurari secundare (2X30V) a fost atasat de puntea redresoare si de capacitoarele aferente, realizand astfel alimentarea cu energie electrica a montajului. Contactele mufelor de semnal (cele de intrare si de iesire) au fost lipite ultimele. A fost montat un alt potentiometru stereo (rezistor reglabil) de volum in locul celor liniare (gaurile lungi din partea dreapta). Mufa de semnal de intrare a fost mutata de asemenea de pe partea dorsala a amplificatorului pe partea frontala. Butonul de oprit /pornit a fost de asemenea fixat pe panoul frontal. Indicatoarele de volum (VU-metre) au fost conectate la iesirea de putere (direct de pe mufele corespunzatoare iesirii de semnal pentru cele 2 difuzoare) indicand nivelul si tonalitatea muzicii redate in timp real de amplificator.
A fost o experienta deosebit de placuta sa constatam ca acest amplifcator impreuna cu toate sub-ansamblele a functionat de la primul test, fara probleme sau reglaje suplimentare. Practic toate componentele electronice (chiar daca unele nu sunt in parametrii normali inscrisi pe ele) au reusit sa functioneze impreuna, realizand functia de amplificare.