M E N T O R U L F O R M A T O R
- voluntar -
SOCIAL
Este un element cheie al organizatiei. Clubul Micilor Electronisti este o activitate cu si pentru copii, astfel incat mentorul este persoana cu atributiile cele mai mari in ceea ce priveste interactiunea cu micii electronisti. Colegii nostri mentori trebuie sa aiba atat aptitudini tehnice dovedite dar mai ales sociale si de interactiune umana. O minte deschisa spre schimbare, intr-un cadru dinamic, este absolut necesara. Mentorul identifica directiile de interes ale copiilor si ii indruma, ofera sprijin in realizarea proiectelor acestora, atat individuale cat si de grup, care au loc in timpul intalnirilor CME.
TEHNIC
Predă cursurile de electronică
Mentorul este cel care susține cursurile de electronica in fata copiilor si voluntarilor (in cadrul sesiunilor de pregatire tehnica a voluntarilor). El adapteaza limbajul tehnic la nivelul capacitatii de intelegere al copiilor. Construieste analogii ale fenomenelor fizice inconjuratoare. Utilizeaza si explica ceea ce este scris in curs si se asigura ca cei mici au inteles notiunile.
Spirit de echipă
Da dovada de empatie, dedicare si spirit de echipa dovedit in organizatie. O integrare usoara a mentorului in echipa este necesara.
Asimilează și își perfecționează vocabularul tehnic
Este preocupat in permanenta de insusirea unui vocabular tehnic adecvat, plin de sinonime si asocieri care il vor ajuta sa EXPLICE copiilor majoritatea fenomenelor tehnice inconjuratoare.
Toleranță și înțelegere
Rabdarea este importanta. Mentorul are intelegere si este tolerant in limitele decentei cu comportamentul si abordarea copiilor.
Dispus și dornic să interacționeze cu copiii
Va fi alaturi de ei pe parcursul intalnirilor si va fi cel care interactioneaza cel mai mult cu acestia. Raspunde intrebarilor, ofera ajutor si va fi necesar sa "ia pulsul" grupului de beneficiari; monitorizeaza indeaproape activitatea acestora.
Capabil să explice fenomene fizice
Este necesara intelegerea lumii inconjuratoare tehnologizate, inainte de a fi capabil sa o explici altora. Candidatul ar trebui sa fie capabil sa descrie si explice fenomene fizice de complexitate medie spre mare, atat electrice, optice cat si mecanice.
Preferabil inginer electronist
Anul III-IV de studiu (electronica aplicata / telecomunicatii / sisteme electrice) este un plus. Un tanar cu cunostinte tehnice bogate, validate printr-un program de studiu la o facultate tehnica ar putea deveni mentor.
Capacitate dovedită în soluționarea problemelor tehnice
Provocarile constructiei montajelor electronice si a diverselor dispozitive si realizarea experimentelor de electronica sunt destul de mari, chiar daca interactionam cu copiii. Avem nevoie mereu de raspunsurile la noi, pentru a le oferi si este necesar sa gasim rapid si eficient solutii la probleme tehnice ce pot apare.
Indemânare
Lucrul cu componente electronice si electrice presupune abilitati de manevrare si utilizare a acestora, precum si atentie distributiva. Instrumentele electronice pot deveni uneori periculoase, de aceea este necesara o intelegere si cunoastere detaliată și profundă a functionarii si destinatiei acestora.
Gândire analitică și retorică
O imaginatie bogata si un spirit antreprenorial sunt necesare. Mentorul isi pune intrebari si aduce imbunatatiri reale cursurilor si programei activitatilor, daca este cazul. Intervine si propune solutii, gandirea analitica si obiectivitatea sunt de dorit.
CARACTERISTICILE FIȘEI POSTULUI
-
tipul activității desfășurate: voluntariat (în primă fază)
-
numărul de ore de voluntariat: 4-6 ore / săptămânal (aprox.)
-
perioada de probă: 3 săptămâni (6 È™edinÈ›e/întâlniri)
-
perioada de pregătire tehnică în cadrul CME: 3 luni (dacă este necesară)
-
mod de predare cursuri/interacÈ›iune: expunere, monolog, întrebare/răspuns
-
categoriile de vârstă cu care interacÈ›ionează: 9-16 ani
-
nr. maxim de copii beneficiari cu care interacÈ›ionează într-o sesiune : 8 copii